Λαυρεωτική Γη


«Λαυρεωτική Γη, ο απόηχος μιας μακρινής εποχής»
Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης
Διάρκεια: 1 Σεπτεμβρίου έως 10 Σεπτεμβρίου 2023
Ώρες λειτουργίας: 17.30 - 22.00
Τοποθεσία: Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου – Κτίριο Επίπλευσης

Δώδεκα σύγχρονοι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να εξερευνήσουν την άυλη, υλική και περιβαλλοντική πολιτιστική κληρονομιά της Λαυρεωτικής στο πλαίσιο του LAVREOTIKI ART PROJECT.
Μέσα από μια πολύμηνη ερευνητική διαδικασία, οι συμμετέχοντες συνέλεξαν πληροφορίες για τον ορυκτό πλούτο, τη μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα στην αρχαιότητα και τη νεότερη εποχή, τις κοινωνικές δομές που αναπτύχθηκαν, καθώς και τις επιπτώσεις της εκμετάλλευσης των μεταλλευμάτων. Η διαδικασία αποτυπώθηκε αρχικά στον ψηφιακό κατάλογο «LAVREOTIKI ART PROJECT» που εκδόθηκε από τον οργανισμό THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY (2022).
Η ομαδική έκθεση με τίτλο «Λαυρεωτική Γη, ο απόηχος μιας μακρινής εποχής» που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023, συγκεντρώνει πρωτότυπα έργα που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Προτάσσοντας την επιστροφή στον τόπο της Λαυρεωτικής, μας καλεί να αναγνωρίσουμε τα σημεία θέασης του πολιτιστικού της τοπίου και να ανιχνεύσουμε το πώς η ιστορία και το τοπίο μπορούν να μετατραπούν -προσωρινά- σε εργαστήρια σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας.
Ο τίτλος της έκθεσης κάνει μια άμεση αναφορά στον ιστορικό χώρο και τη γη των ανεκτίμητων υλικών, η οποία έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα μακροβιότερα και πολυτιμότερα μεταλλευτικά κέντρα. Ταυτόχρονα, λειτουργεί και ως υπενθύμιση της χρονικότητας του τοπίου και των ανθρώπων που έζησαν και εργάστηκαν εκεί. Η φράση “ο απόηχος μιας μακρινής εποχής” (the echo of a distant time) αποτελεί στίχο του τραγουδιού «Echoes» των Pink Floyd (1971). Η νοσταλγία που αναδύεται μέσα από τον στίχο μοιάζει με παρόρμηση προκειμένου να κινηθεί κανείς γύρω και μέσα στο πολιτιστικό τοπίο της περιοχής, ενώ η ίδια η φράση θα μπορούσε να είναι μια ποιητική διατύπωση του όρου «πολιτιστική κληρονομιά».
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο Κτίριο της Επίπλευσης του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου το οποίο έχει ανακηρυχθεί σε προστατευόμενο μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και βρίσκεται στις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων. Επιχειρώντας να ξεδιπλώσει το πνεύμα του τόπου (genius loci), η έκθεση αναπαράγει την αίσθηση της περιήγησης στο τοπίο της Λαυρεωτικής και αποκαλύπτει τα στοιχεία που συνθέτουν την κληρονομιά της, όπως βιώθηκε από τους συμμετέχοντες. Φωτογραφία, ζωγραφική, performance, εγκαταστάσεις, γλυπτά και video art συστήνονται ως τρόποι προσέγγισης και φροντίδας του «εύθραυστου πλούτου» (χαρακτηρισμού της UNESCO για την πολιτιστική κληρονομιά). Τα έργα και η έκθεση μιλούν για το βίωμα του τόπου, καλώντας μας να συλλογιστούμε και να συνδεθούμε με ότι επέρχεται στη ζωή του.
Συμμετέχουν: Αύγουστος Βεϊνόγλου, Μαρία Ευσταθίου, Eva Isleifs, Γεωργία Κοτρέτσος, Παναγιώτης Λάμπρου, Μαρία Νικηφοράκη, Campus Novel, Γιώργος Παλαμάρης, Κατερίνα Παπαζήση, Γιώργος Σαλαμέ, Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, Αλέξης Φιδετζής

Με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού
Υπό τη αιγίδα του Νομικού Προσώπου του Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Λαυρεωτικής
Συνεργαζόμενοι φορείς:
Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου, Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής,
THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY, ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ, Bios.Ρομάντσο, On Materials
Υποστηρικτές:
Πρεσβεία της Ισλανδίας στο Όσλο, ICELANDIC ART CENTRE
Χορηγοί:
LOT 51, Bombay Sapphire Gin, Filmora Professional Photo Lab, Καλλιτεχνικό Χυτήριο Γαβαλάς, ΡΑΜΦΟΣ ΥΛΙΚΟΚΕΡΑΜΙΚΗ, Zanias ceramics, Fast Ferries, Blue Star Ferries
Χορηγοί επικοινωνίας:
LIFO & Lovereotiki Guide
Διοργάνωση και επιμέλεια:
Αμαλία Χαρικιοπούλου, εμπνεύστρια του Lavreotiki art project
Επιμελητική και ερευνητική υποστήριξη:
Αναστάσιος Βλάδος -πρόεδρος Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής, Χριστίνα Δηλάρη -μουσειολόγος, Μαρία Καγιάφα-πρώην πρόεδρος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου & PhD Αρχαιολόγος, Γεωργία Κοτρέτσος - εικαστικός & ιδρύτρια του THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Νικηφόρος Μεϊμαρόγλου -επιστημονικός συνεργάτης ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ & μηχανικός, Ελένη Μιχαηλίδη -επιμελήτρια σύγχρονης τέχνης, Ειρήνη Μιχαηλίδου -πρόεδρος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου & γεωπόνος, Ιωάννα Ντούτση- υπέυθυνη έργων κληρονομιάς ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ & χημικός μηχανικός, Μιχάλης Φίτρος - γεωλόγος, Ασημάκης Χαδουμέλης -διευθυντής Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου & χημικός μηχανικός
Δικτυακός κατάλογος της ερευνητικής περιόδου:
THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY
Αρχιτεκτονική μελέτη έκθεσης:
Κωνσταντίνος Μαρουλάς- αρχιτέκτονας μηχανικός
Φωτισμός έκθεσης:
Χριστόφορος Δουλγέρης -εικαστικός φωτογράφος

Lavriotiki - Georges Salameh



Laureotic Sediments / Λαυρεωτικά Ιζήματα
7 photographic prints (2021-2023)

Ό,τι αφανίζεται και χάνεται, λησμονείται και σβήνεται από τη μνήμη, έως ότου φανερωθεί ξανά
και γίνει αντικείμενο ανθρώπινης έρευνας, ή και εκμετάλλευσης. Με το έργο Λαυρεωτικά
Ιζήματα εξερευνώ την περιοχή της Λαυρεωτικής και μελετώ σύγχρονα και αρχαία μέρη που
συνδέονται με τον ορυκτολογικό της πλούτο. Με τα μάτια ενός γεωλόγου εστιάζω στα ιζήματα
της λήθης του τοπίου, όπου τα στρώματα των πετρωμάτων και τα βιομηχανικά απομεινάρια
αφηγούνται την ιστορία της γης και ιστορίες των ανθρώπων που την κατοίκησαν και τη
διαμόρφωσαν μέχρι σήμερα. Ενδόμυχα, εντοπίζω σημεία θέασης και χαραμάδες που μας
συνδέουν με αυτό τον τόπο.






Campus Novel






Μαρία Ευσταθίου



Γεωργία Κοτρέτσος








Georges Salameh






Georges Salameh






Georges Salameh









Μαρία Νικηφοράκη



Γιώργος Παλαμάρης



Παναγιώτης Λάμπρου



Αλέξης Φιδετζής



Campus Novel



Κατερίνα Παπαζήση



Παναγιώτης Λάμπρου



chambre d'appel - Georges Salameh



metal door - Georges Salameh






Eva Isleifs



cistern - Georges Salameh







press

Athens Voice