Workshop
Το διάστημα 25-30 Οκτωβρίου 2021, υλοποιήσαμε ένα εργαστήριο αφηγηματικού κινηματογράφου (ντοκυμαντέρ), με έξι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Ακρωτηρίου Θήρας. Το εργαστήρι είχε στόχο την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την περαιτέρω ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, διακόπτοντας για μια βδομάδα τη συνηθισμένη ροή των μαθημάτων τους, και εισάγοντας την τέχνη, ως μέσο έκφρασης, δημιουργίας και επικοινωνίας.
Διδάσκων
Διδάσκων
O Georges Salameh γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1973. Σπούδασε Κινηματογράφο και Ιστορία της Τέχνης στο PARIS VIII ST. DENIS στο Παρίσι. Είvαι εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής, που το έργο του βασίζεται κυρίως στη γλώσσα της εικόνας και του λόγου. Από το 1998 εκθέτει φωτογραφικές εγκαταστάσεις και βίντεο, ντοκυμαντέρ και δοκιμιακές ταινίες. Έχει ζήσει στο Λίβανο, στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Αίγυπτο και στη Σικελία. Απο το 2017 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι από το 2009 συνιδρυτής της MeMSéA productions. Έχει επιμεληθεί αφιερώματα ταινιών και φωτογραφιών και έχει διοργανώσει εργαστήρια για τη μελέτη της στατικής και κινούμενης εικόνας. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Εισαγωγή
Μεθοδολογία
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με μια εισαγωγή στο γύρισμα και στον τρόπο δημιουργίας οπτικοακουστικού περιεχομένου, στην εμπειρία του κινηματογραφιστή και στις σχέσεις του κινηματογράφου με την προσωπική καταγραφή αφηγήσεων, σύμφωνα με δύο μεθόδους: τη μέθοδο Tourné-Monté και τη μέθοδο του εθνογραφικού ντοκυμαντέρ.
Παρουσιάστηκαν δύο μικρού μήκους ντοκυμαντέρ και έργα σκηνοθετών που ασχολήθηκαν με αυτές τις δύο μεθόδους και συζητήθηκαν πρακτικά και μεθοδολογικά ζητήματα που προκύπτουν από τo ντοκυμαντέρ ως εκφραστικό μέσο, αλλά και ως εργαλείο καταγραφής και αφήγησης. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκε γενικότερα η θέση του κινηματογραφιστή απέναντι από την πραγματικότητα και μέσα σε αυτήν. Κάποια από τα ερωτήματα που μας απασχόλησαν ήταν: Πώς μπορούμε να δούμε και να αποτυπώσουμε μια εικόνα του πραγματικού, του καθημερινού; Πώς είναι δυνατόν να εκφράσουμε μια καθαρή αντίληψη των πραγμάτων κινηματογραφώντας τον άνθρωπο και τον τόπο που αυτός κατοικεί; Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να προτείνουν θέματα που τους ενδιέφεραν να κινηματογραφήσουν έχοντας ως πρωταγωνιστές κατοίκους του χωριού Ακρωτηρίου.
Από τη δεύτερη μέρα επικεντρωθήκαμε στο πρακτικό κομμάτι της παραγωγής οπτικοακουστικού έργου από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέλαβαν την καταγραφή μιας από τις προτεινόμενες ιστορίες τους και προχώρησαν στην υλοποίηση και διαμόρφωση του γυρίσματος επιλέγοντας μια από τις δύο διαφορετικές μεθόδους. Την τελευταία μέρα, έγινε η παρουσίαση των γυρισμάτων και συζητήσαμε και αναλύσαμε το παραχθέν υλικό, ώστε να προχωρήσουμε προς τη διαδικασία του μοντάζ.
Μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, ο Georges Salameh συγκέντρωσε όλο το υλικό και υλοποίησε το μικρού μήκους ντοκυμαντέρ με τίτλο “Σινεμά Ακρωτήρι”.
Ευχαριστώ τα έξι απίθανα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου για τη δημιουργική συμμετοχή τους, καθώς και τους δασκάλους για την πολύτιμη βοήθειά τους!
Υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και με την αιγίδα του Δήμου Θήρας.